To zaravina.gr χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Αδελφότητα Λιμνίων Πωγωνίου Ηπείρου

Προς διευκόλυνση των μελών και καταβολή των συνδρομών σας, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού της Αδελφότητας στην Εθνική Τράπεζα είναι τα κάτωθι:

Δικαιούχος : Αδελφότητα Λιμνίων Πωγωνίου Ηπείρου
Αριθμός λ/σμου : 07901091426
IBAN : GR640110079000000
7901091426

Παρακαλούμε πολύ όπως αναγράφετε στην αιτιολογία πάντα το όνομα (-ατα) για το οποίο καταβάλλετε τη συνδρομή.
Η συνδρομή σας είναι πιο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ από ποτέ, για τη συνέχιση του έργου της Αδελφότητας.

 

Print Friendly, PDF & Email

 

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και το υπόβαθρο της τοπογραφικής υπηρεσίας του Κτηματολογίου, ψηφιοποιήσαμε τον Χάρτη της Διανομής τόσο του αγροκτήματος όσο και του συνοικισμού ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλους ανά πάσα στιγμή χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχουμε σε εκείνους τους τεράστιους χάρτες της Διεύθυνσης Γεωργίας εκείνης της εποχής. Παράλληλα, όπως είναι γνωστό στους περισσότερους, το 2018 κυρώθηκε κι ο δασικός χάρτης της περιοχής με όλους αυτούς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που απορρέουν απ' αυτόν και θεωρήσαμε χρήσιμο να γίνει αποτύπωση κι αυτού. Το προσεχές διάστημα θα ανέβει κι ένας χάρτης με όλα τα τοπωνύμια της κοινότητάς μας  (ή έστω όσα θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε με τη βοήθεια των γηραιότερων...). Αν και έγινε προσπάθεια συμπίεσης (εις βάρος της ποιότητας), το μέγεθος των χαρτών είναι αρκετά μεγάλο με ενδεχόμενο αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στη φόρτωση της σελίδας. Αφού τους ανοίξετε, καλύτερα να τους αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας, ώστε να είναι πιο ευχερής η εστίαση στα σημεία ενδιαφέροντός σας. Η κλίμακα των χαρτών του αγροκτήματος είναι 1:5000, του οικισμού 1:1000 και οι αεροφωτογραφίες είναι του 2015-16 του Κτηματολογίου.   

 

Ιστορικό Υπόβαθρο

Μετά την απελευθέρωση του 1913 και ύστερα από αποφάσεις της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων παραχωρήθηκαν εκτάσεις στους κατοίκους των συνοικισμών. Στην περίπτωση της Ζαραβίνας κρίθηκε αναγκαίος αυτός ο διαχωρισμός κι η αποτύπωση λόγω και της προγενέστερης ιδιοκτησιακής κατάστασης (τσιφλίκι). Ως επί το πλείστον οι εκτάσεις που αποδόθηκαν στους κατοίκους ήταν κι αυτές που καλλιεργούνταν απ' τους ίδιους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ εξαιρέθηκαν της απαλλοτρίωσης (κυρίως) οι δασικές εκτάσεις και η λίμνη! Λόγω της έλλειψης καλλιεργήσιμης γης του γειτονικού Κρυονερίου και για να μην υφίστανται αδικίες και διακρίσεις, δόθηκαν εκατοντάδες στρέμματα, εντός της Ζαραβίνας, στον Συνεταιρισμό Αποκαταστάσεως Ακτημόνων Καλλιεργητών (ΣΑΑΚ) του Κρυονερίου, ώστε να διανεμηθούν στους κατοίκους αυτού του χωριού. Οι Συνεταιρισμοί αυτοί που δημιουργήθηκαν σε κάθε οικισμό όπου έγινε αναδασμός, αποτελούνταν από τους κατοίκους του, ενώ όταν αργότερα καταργήθηκαν, οι εκτάσεις τους θεωρήθηκαν Κοινοτικές και αρκετές απ' αυτές παραχωρήθηκαν μεταγενέστερα. Αντίστοιχα λοιπόν υπήρχε και Σ.Α.Α.Κ. Λίμνης.

Η αποτύπωση του αγροκτήματος έγινε το 1931 και η οριστική διανομή του έγινε το 1934 με ημερομηνία επικύρωσης την 14η Μαρτίου 1949, καθιστώντας τη Ζαραβίνα το πρώτο χωριό που είχε Κτηματολόγιο την εποχή εκείνη. Το 1955 αποτυπώθηκε ο οικισμός και έγινε διανομή με ημερομηνία υπογραφής των στοιχείων 26.09.1958, ενώ το 1960 πραγματοποιήθηκε και η Συμπληρωματική Διανομή του αγροκτήματος (επικύρωση 01.05.1965). Η αποτύπωση της εποχής έδωσε συνολική έκταση του αγροκτήματος 10.210,562 στρέμματα (αρχική έκταση 10.290,84 στρ.), χωρίστηκε σε 980 τεμάχια και αποδόθηκε σε 101 κληρούχους ενώ περιελάμβανε και εξωχώριες εκτάσεις στα Κάτω Ραβένια. 

 

Παρατηρήσεις στον Χάρτη του αγροκτήματος

  1. Τα όρια της Κοινότητας και των τεμαχίων αποδίδονται ακριβώς όπως στους χάρτες της διανομής και του Κτηματολογίου.
  2. Τα ελάχιστα τοπωνύμια, παρουσιάζονται όπως τα εμφανίζει το Κτηματολόγιο (πχ λίμνη... Τσεραβίνας!) ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι στο σωστό σημείο (πχ ...σταθμός... Τσεραβίνας).
  3. Το όριο με το Κρυονέρι είναι το τεμάχιο 832 που είναι ο παλιός δρόμος το λεγόμενο Ντερβένι, ενώ για τo δάσος στα Κουμάσια (904) υπήρχε διχογνωμία και είχε εξαιρεθεί άλλωστε της απαλλοτρίωσης. Η σημερινή τοπογραφική υπηρεσία του Κτηματολογίου, προφανώς για σκοπούς κτηματογράφησης, μείωσε ακόμα περισσότερο την έκταση της Κοινότητας μας σε 9.650 στρ. περίπου, μάλλον ορθά, αποδίδοντας όλη αυτή την έκταση στο γειτονικό οικισμό (πορτοκαλί χρώμα), καθώς σχεδόν το σύνολο των τεμαχίων αυτών είχαν παραχωρηθεί σε Κρυονερίτες. Θυμίζουμε ότι το σταθερό τέλος κτηματογράφησης ανέρχεται το πολύ σε 70€ (2 δικαιώματα), εφόσον τα αγροτεμάχια είναι εντός της ίδιας Κοινότητας. Άρα θα υπήρχε επιπλέον επιβάρυνση για όσους Κρυονερίτες δήλωναν δικαίωμα σε αγροτεμάχια εκείνης της περιοχής, αν αποδίδονταν στην Κοινότητά μας όλος ο κάμπος. Εύλογα βέβαια θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί σε ποια εποχή ζει το Κτηματολόγιο, που ενώ ισχύει ο "Καλλικράτης" θυμήθηκε ως ΟΤΑ, τις Κοινότητες που καταργήθηκαν το 1997;!!
  4. Το ίδιο όμως δε συμβαίνει με τα τεμάχια 951 έως 967 που αποδίδονται στην Κοινότητα Σιταριάς, ενώ υπάρχουν δεκάδες στρέμματα Ζαραβινιωτών (μέχρι τη διακεκομμένη μπλέ γραμμή). Η περιοχή αυτή αναδιανεμήθηκε και τα όρια επανακαθορίστηκαν στον αναδασμό του 1997 της Σιταριάς, για αυτό και δεν υπάρχει αρίθμηση σε αυτά τα τεμάχια.
  5. Οι εξωχώριες εκτάσεις (τεμάχια 968 έως 979) περιλαμβάνονται στα Κάτω Ραβένια. Tα τεμάχια που άνηκαν σε Ζαραβινιώτες ήταν το 968, (η περιοχή που ανεγέρθηκε αργότερα το κτίσμα της Αδελφότητας στους Αγίους) και το 969. Tα τεμάχια 970-972 στη θέση Ροδιά, 973-975 στη θέση Παλαιόμυλος και 976-979 στη θέση Φραξιά συνολικής έκτασης 11.562 μ2, άνηκαν σε ξένους. 
  6. Το τεμάχιο 980 (κίτρινο χρώμα) πάνω από τον Αλέξανδρο, έκτασης 29 στρεμμάτων, ήταν διαφιλονικούμενη έκταση με το Δήμο Δελβινακίου.
  7. Τα τεμάχια 1 και 120 περιλαμβάνουν, όλη την υπόλοιπη (μη διανεμηθείσα, εκείνη την εποχή) έκταση του Συνεταιρισμού.

 

 

Χάρτες 1 & 2, To Αγρόκτημα της Ζαραβίνας και η δασική πληροφορία

 

  • Με γαλάζια αρίθμηση ποταμοί, ρέματα κ.λπ.
  • Με λευκή αρίθμηση, αγροτεμάχια που παραχωρήθηκαν στο Σ.Α.Α.Κ. Κρυονερίου (με μια μικρή επιφύλαξη ως προς την ορθότητά τους λόγω του ότι οι χάρτες μας δεν ανέγραφαν τους αριθμούς που παραχωρήθηκαν στο γειτονικό οικισμό και τα στοιχεία αντλήθηκαν απ' τον Πίνακα Διανομής της Ζαραβίνας σε αντιπαραβολή με τη Διανομή του 1934 του Κρυονερίου και τα στοχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κτηματολογίου)
  • Με κόκκινη αρίθμηση, οι δρόμοι και η λίμνη 
  • Με μαύρο πλαίσιο ο συνοικισμός, τεμάχιο 207 (εντός του οικισμού υφίστανται 2 ξεχωριστά τεμάχια το 203 και το 206 που είναι το σχολείο)  
  • Στο δασικό χάρτη, με έντονο πράσινο χρώμα οι δασικές εκτάσεις (ΦΕΚ 37/Δ /9-2-2018)

 

 

Χάρτης 3, Η αποτύπωση του Συνοικισμού του 1955

 

  • Με κόκκινη αρίθμηση, ο αριθμός οικ. τετραγώνου
  • Με κίτρινη αρίθμηση, ο αριθμός του οικοπέδου 

Στο χάρτη του συνοικισμού είναι πασιφανές ότι δεν περιλαμβάνονται οικόπεδα εντός του οικισμού (αρκετά με κτίσματα μεταγενέστερης κατασκευής) καθώς εκείνη την εποχή θεωρούνταν αγροτεμάχια. Ως ένα βαθμό η κατάσταση αυτή διορθώνεται, μετέπειτα, με τον δασικό χάρτη που ουσιαστικά θεωρεί ό,τι βρίσκεται δεξιά απ' τα τεμάχια 188-190,192,198,256-257 ως μέρος του οικισμού.

 

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 156 guests και κανένα μέλος

Copyright © 2023. Αδελφότητα Λιμνίων Πωγωνίου Ηπείρου. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.